Kapueira (port. capoeira) – tai Brazilijos afrikiečių vergų kovos menas, apjungiantis atakų ir gynybos technikas, judesius, akrobatinius elementus ir muziką. 

Jei nesate susipažinę su šia disciplina, ji gali pasirodyti kiek paini ar net bauginanti. Šiame straipsnyje sužinosite daugiau apie kapueirą: kas tai yra, kaip ji praktikuojama ir iš kur ji kilo.

Kapueira kovos meno išskirtinumas

Šis kovos menas gali būti laikoma išskirtiniu. Jame mokomasi įvairių kovos technikų ir atakų, tokių kaip sugriebimai, smūgiai galva, apgaulingi judesiai ir transformacijos. 

Taip pat svarbus dėmesys skiriamas gynybai – mokomasi vengti smūgių, juos blokuoti ar kontratakuoti. Improvizacinis Kapueiros pobūdis daro ją itin veiksminga kovos meno forma. 

Jos treniruotėse daugiau dėmesio skiriama reagavimui ir improvizacijai bet kokioje situacijoje, o ne griežtoms formoms. 

Populiarūs Kapueira spyriai ir atakos:

  • meia-lua de frente (pusmėnulio spyris į priekį); 
  • meia-lua de compasso (pusmėnulio spyris su pasisukimu);
  • armada (rankų mostas);
  • queixada (smūgis smakru); 
  • martelo (plaktuko smūgis); 
  • bênção (palaiminimas);
  • ponteira (smūgis pėdos pirštais);
  • chapa (spaudimas); 
  • gancho (kablio smūgis); 
  • joelhada (smūgis keliu); 
  • galopante (šokinėjimas); 
  • godeme (smūgis alkūne);
  • cabeçada (smūgis galva); 
  • rasteira (kojos pakiša); 
  • banda (spiriamas šuolis); 
  • vingativa (kerštingasis smūgis);
  • tesoura (žirklių judesys).

Kapueiros elementai

Iš esmės, Kapueira labiau primena žaidimą nei kovos šokį, kaip ji kartais vadinama. Pagrindiniai Kapueiros elementai yra šie:

Kapueiros-elementai

  • improvizacija;
  • iššūkiai sau;
  • savęs suvokimas;
  • pasitikėjimas savimi;
  • tiek fizinis, tiek psichologinis tobulėjimas.

Visa tai Kapueirą paverčia saviraiškos forma, kuri geriausiai atsiskleidžia Rodoje (port. roda) – tradiciniame Kapueiros žaidimo rate. 

Rodoje dalyviai sudaro ratą, kuriame groja tradiciniais Kapueiros instrumentais: berimbau, pandeiro, atabaque ir agogo. Likę dalyviai rate ploja ir gieda, o centre esantys du žaidėjai improvizuoja judesiais ir reaguoja vienas į kitą. 

Toliau panagrinėsime skirtingas Kapueiros dalis: šokį, kovos meną, akrobatiką, muziką, istoriją, filosofiją ir tai, kas gali išbandyti šią discipliną.

Ar Kapueira – tai šokis?

Kapueira nėra šokis, nors kartais taip gali pasirodyti dėl nuolat skambančios muzikos. Pagrindinis Kapueiros judesys vadinamas ginga, kuris tiesiogiai reiškia judėjimą pirmyn ir atgal. 

Tai – dinamiška būsena, iš kurios kyla visi kiti Kapueiros judesiai. Kapueira yra įkvėpta įvairių afrobrazilinių šokių, muzikos stilių ir kultūrinių išraiškų, tokių kaip samba, makulelė ir frevo.

Akrobatika

Jei kada nors matėte Kapueiros pasirodymą, tikriausiai pastebėjote įspūdingus akrobatinius judesius, tokius kaip salto, kūlvirsčius, stovėjimą ant rankų ir šuolius atgal. 

Nors akrobatika yra Kapueiros dalis, ji nėra būtina. Kapueiros besimokantys asmenys supranta, kad esmė slypi ne tik akrobatiniuose triukuose, bet ir judesių tikslume, koordinacijoje ir gebėjime kūrybiškai reaguoti į oponentą. 

Kiekvienas judesys turi savo prasmę ir gali būti naudojamas tiek atakai, tiek gynybai. Kapueira moko ne tik fizinių įgūdžių, bet ir ugdo discipliną, pagarbą ir bendruomeniškumo jausmą.

Muzika

Kapueira visada atliekama pagal muziką, o šiuolaikinėje praktikoje dažniausiai naudojamas pagrindinis instrumentas – berimbau. Tai vienos stygos lanko formos afrobrazilų muzikos instrumentas, paplitęs Bahijoje (Bahia). 

Grojama lazdele ir akmeniu, sukuriant įvairius ritmus. Nuo grojamo berimbau ritmo priklauso ir specifinis Kapueiros stilius. Stiliai gali varijuoti nuo lėtų ir techniškų iki greitų ir energingų, kai kurie ritmai akcentuoja žaidimą arti žemės arba apima daug akrobatinių judesių. 

capoeira
Kapueira visada atliekama pagal muziką, dažnai naudojamas pagrindinis instrumentas – berimbau.

Be to, plačiai naudojami kiti Kapueiros instrumentai, tokie kaip atabaque, pandeiro, agogô ir reco-reco. Kapueira pamokose taip pat galima išmokti groti šiais instrumentais.

Kapueiros istorija

Kapueiros šaknys siekia Brazilijos vergijos laikus, kai XVI–XIX amžiuje iš Vakarų Afrikos buvo atvežti milijonai vergų, tarp jų nemažai iš Angolos. 

Laikui bėgant vergai vis labiau maištavo, puoselėdami savo kultūrą ir kovodami su valdžią turinčiais portugalais, dažnai visai pabėgdami iš vergijos.

Kadangi vergams nebuvo leista turėti ginklų ar mokytis kovos menų, jie sujungė kovos techniką su šokiu ir muzika iš savo bei vietinių kultūrų, mokydamiesi valdyti savo kūną ir improvizuoti. Taip atsirado Kapueira.

Net panaikinus vergiją, afrikietiškų šaknų turintys žmonės Brazilijoje ir toliau praktikavo šį kovos meną. Kapueira išliko pasipriešinimo forma ir ilgą laiką buvo uždrausta. Tačiau praktikams tai ne tik buvo pasipriešinimas priespaudai, bet ir būdas sustiprinti savo egzistenciją.

Kapueiros filosofija

Kapueiros filosofija tebėra reikšminga šiuolaikinėje šio kovos meno praktikoje. Per ją ugdomas savęs pažinimas ir skatinamas iššūkių sau kėlimas. Besimokantieji lavina improvizacijos, greito reagavimo ir savęs įgalinimo įgūdžius.

Be to, Kapueira stiprina aplinkos suvokimą ir moko bendrauti ne tik žodžiais, bet ir kūno kalba. 

Tai – tik keli esminiai Kapueiros filosofijos aspektai. Patyrusiems kapueiros propaguotojams (capoeiristos) ji yra gyvenimo būdas, atskleidžiančiantis vertybes, tokias kaip pagarba, bendruomeniškumas, savęs disciplina ir kūrybiškumo išraiška.

Kas gali mokytis Kapueiros?

Kapueira yra universalus kovos menas, kuris tinkamas visiems nepaisant amžiaus, lyties ar fizinio pasirengimo lygio. Tai įtraukianti veikla, kurioje kiekvienas gali mokytis ir tobulėti. Nėra jokių ribojimų pagal svorį ar lytį – visi gali dalyvauti ir mokytis vieni iš kitų. Taip pat galite daugiau sužinoti apie kitus populiarius kovos menus.

Kapueira gali būti puiki galimybė pagerinti savo fizinę formą, išmokti savigynos technikų, tapti lankstesniems ar tiesiog dalyvauti socialiniame sporte. 

Šis menas įtraukia judesių elementų iš kitų sporto šakų, pavyzdžiui, breiko, šiuolaikinio šokio ir laisvo bėgimo, sukurdama savitą, laisvą stilių. Tai yra įdomi ir įvairi veikla, kuri gali būti pritaikyta kiekvieno poreikiams ir gebėjimams.

Įdomūs faktai apie Kapueirą

  • Capoeira įtraukta į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą.
  • Kapueira gali būti naudojama kaip savigynos forma, fitneso programa ir netgi terapijos metodas.
  • Kapueiros pavadinimo kilmė lieka apgaubta paslapties. Vieni mano, kad jis kilęs nuo afrikiečių žodžio „kapoeira“, reiškiančio „aukštas žolės plotas“, kur vergams buvo leidžiama susirinkti. Kiti teigia, kad tai susiję su vietinių Tupinambų genties žodžiu „capoeira“, reiškiančiu „panašus į gyvatę“.
  • Be akrobatinių judesių ir muzikos, Kapueiroje slypi ir slaptas ginklas – capoeira. Tai mažas, aštrus peilis, kurį vergams pavykdavo paslėpti savo drabužiuose ir naudoti savigynai.
  • Kapueiroje naudojami instrumentai ne tik kuria ritmą, bet ir pasakoja istorijas. Pavyzdžiui, berimbau garsai imituoja gyvūnų balsus ir gamtos garsus, o atabaque būgnai perteikia kovos ritmą.
  • Kapueiroje gausu ritualų ir simbolių, turinčių gilią prasmę. Pavyzdžiui, „roda“, apskritimas, kuriame šokama Kapueira, simbolizuoja bendruomeniškumą ir vienybę. Žodžiai ir frazės, naudojami dainose, dažnai turi užmaskuotą prasmę, perduodančią paslėptas žinutes apie laisvę ir pasipriešinimą.

Kapueira – apibendrinimas

Kapueira – unikali kultūrinė išraiška, apjungianti muziką, judesį, kovos menus, akrobatinius elementus ir gilią filosofiją. Ji ne tik stiprina kūną, bet ir ugdo pasitikėjimą savimi, kūrybiškumą, draugiškumą ir bendruomeniškumo jausmą. 

DUK apie Kapueirą

Kas yra kapueira❓

Kapueira – tai kovos menas, kilęs iš Brazilijos. Jis jungia kovos technikas, akrobatiką, šokį ir muziką.

Iš kur kilusi capoeira (kapueira)❓

Capueira atsirado Brazilijoje, XVIII amžiuje, tarp afrikiečių vergų, kurie sujungė savo kultūrinius elementus su vietiniais Brazilijos papročiais.

Kaip praktikuojama kapueira❓

Kapueira praktikuojama rato formos grupėje, vadinamoje „roda“. Dalyviai keičiasi poromis, demonstruodami savo įgūdžius per kovos, šokio ir akrobatikos derinį, kartu grojant muzikai.

Kokie yra kapueiros pagrindiniai elementai❓

Kapueiros pagrindiniai elementai yra kovos judesiai, šokio žingsniai, akrobatikos elementai ir muzika. Muzikos instrumentai, tokie kaip berimbau, būgnai ir tamburinas, yra neatskiriama praktikos dalis.

Ar kapueira yra pavojinga❓

Kapueira gali būti pavojinga, jei neatsargiai atliekami judesiai ar nepaisoma taisyklių. Tačiau, praktikuojant su patyrusiu instruktoriumi ir laikantis saugumo priemonių, rizika sumažėja.

Ar galiu pradėti mokytis kapueiros be jokios patirties❓

Taip, kapueirą gali pradėti mokytis bet kas, nepriklausomai nuo amžiaus ar fizinės būklės. Svarbu pasirinkti tinkamą mokytoją ir treniruotes, kurios atitinka jūsų lygį.

Kokios naudos galima gauti iš kapueiros❓

Kapueira gerina fizinę formą, lankstumą, koordinaciją ir pusiausvyrą. Taip pat stiprina draugystės ryšius, ugdo kūrybiškumą ir saviraišką.